In een wereldstad als Amsterdam, waar veiligheid en continuïteit voorop staan, werkt GVB Amsterdam aan de ontwikkeling van sterk crisismanagement. Recent voerde GVB verschillende oefeningen uit om het eigen crisisteam te trainen en te testen in uiteenlopende situaties. Hierbij bood Scherp in Veiligheid ondersteuning met een team van experts. Benieuwd hoe deze oefeningen bijdragen aan de weerbaarheid van GVB? Lees dan verder!
De basis leggen voor een effectief crisisteam
De oefeningen, georganiseerd in nauwe samenwerking met GVB, waren gericht op het vergroten van de kennis en vaardigheden van de deelnemers binnen de crisisteams. Daarbij kozen we voor een opbouwende aanpak in drie stappen. Het vernieuwde crisisplan was de aanleiding om deze opzet vorm te geven.
- Eerst volgden de deelnemers een speciaal ontworpen e-learning, waarbij ze theoretische kennis over het nieuwe crisisplan opdeden.
- Daarna volgde de praktijkgerichte training, waarbij ze deze kennis konden toepassen en verdiepen door middel van gerichte oefeningen.
- Tot slot vonden de crisisoefeningen plaats, waarbij alle opgedane kennis uit de e-learning en training in praktijk werd gebracht.
Collega en adviseur Richard Kamphuis leidde deze sessies met enthousiasme en zorgde ervoor dat iedere stap aansloot op de volgende. David Schootstra en Annemiek Zuidema zorgden voor het tegenspel en de waarneming. Tijdens de oefeningen stonden twee belangrijke leerdoelen centraal: inzicht krijgen in de crisisorganisatiestructuur, inclusief het effectief gebruiken van het crisisplan, en de toepassing van het IBOBBO-model (informatiegaring, beeldvorming, oordeelsvorming, besluitvorming, bevelvoering en opvolging).
Dankzij deze gestructureerde opzet waren de oefeningen praktijkgericht en relevant voor het crisisteam van GVB Amsterdam. De teams waren leergierig en flexibel tijdens elke stap van het proces.
Trainen en oefenen loont
De meerwaarde van de hele aanpak, van e-learning, training tot realistische oefeningen, werd tijdens de sessies goed duidelijk. Deelnemers gaven unaniem aan dat het theoretische fundament van de e-learning, gevolgd door praktijkgerichte training en realistische oefeningen, cruciaal was voor hun leerproces. Ze benadrukten hoe belangrijk het is om de theorie direct toe te passen en hoe dit hen meer vertrouwen geeft om in een crisissituatie doortastend op te treden.
Ons doel is om deelnemers niet alleen met nieuwe inzichten, maar ook met meer zelfvertrouwen in hun rol naar huis te laten gaan. Regelmatige training en oefeningen, ondersteund door realistische scenario's die aansluiten op hun dagelijkse praktijk, zijn dan ook essentieel.
Dat het belangrijk is om crisistrainingen en oefeningen te houden, hebben we weer ervaren in de afgelopen weken. De adviseurs van Scherp in Veiligheid hebben ons geholpen bij het leren vergaderen in een crisissituatie, maar ook bij het leren van elkaar.
Deze ervaringen zijn voor ons weer input om het crisisplan te actualiseren, zodat het nog beter aansluit bij de praktijk in onze organisatie. Dank voor de adviezen en prettige samenwerking!
GVB Amsterdam
Een blik op de toekomst
Onze aanpak bij GVB Amsterdam heeft niet alleen de waarde van het trainen in crisismanagement aangetoond, maar ook de impact die ze hebben op de voorbereiding op toekomstige crises. Ze brachten leeropbrengsten voor de deelnemers, waaronder inzicht en vertrouwen in hun rol. Daarnaast leidden de trainingen en oefeningen tot diverse punten ter optimalisatie van het bredere crisismanagementsysteem van GVB, waaronder suggesties voor het versterken van de planvorming.
We staan klaar om bedrijven en organisaties te ondersteunen die hun crisismanagement ook willen optimaliseren. Wil je meer weten over hoe wij jouw organisatie kunnen helpen? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek!