Zorgen om fraude in de zorgsector
In de afgelopen jaren is zorgfraude, vooral rondom het persoonsgebonden budget (PGB), uitgegroeid tot een hardnekkig probleem in Nederland. De afgelopen maanden zien we steeds meer media berichten over deze problemen. Zo berichtte RTL Nieuws recent over het politierapport Criminelen in de zorg, een grote zorg. Daarin werd duidelijk dat drugshandelaren, plofkrakers en geweldplegers 'op grote schaal' actief zijn in de zorgsector.
In opdracht van een aantal Drentse gemeenten hebben we vorig jaar een rapport opgesteld om de omvang van PGB- en zorgfraude in deze regio in kaart te brengen en effectieve maatregelen voor te stellen. In dit blogartikel nemen we je mee in onze aanpak en hoe wij kunnen helpen om zorgfraude te detecteren en te voorkomen.
Criminaliteit over de rug van de meest kwetsbaren
Uit diverse onderzoeken blijkt dat de zorgsector een kwetsbaar doelwit is voor criminelen. Fraudeurs benutten complexe regelgeving en gaten in het systeem om grote winsten te maken, waarbij kwetsbare zorgbehoevenden de dupe zijn. Uit ons onderzoek voor de Drentse gemeenten blijkt weer: de gelegenheid maakt de dief. Wat kan er dan gedaan worden om de gelegenheid voor zorg- en PGB-fraude zo klein mogelijk te maken?
Daarvoor moeten in ieder geval sterke controlemechanismen, heldere verantwoordelijkheden en robuuste samenwerking in de keten aanwezig zijn. En daar lijkt het nu juist aan te schorten.
De sleutel voor de oplossing van dit probleem ligt niet bij de gemeente, maar in Den Haag. De huidige PGB-systematiek en de versnippering in het toezicht houden de huidige situatie in stand. Ook zorgt een gebrek aan capaciteit bij onder andere het OM, de politie en gemeenten ervoor dat zaken op de plank blijven liggen.
Desalniettemin is het voor gemeenten belangrijk om in kaart te brengen hoe groot de problemen in de eigen omgeving zijn. Daarom was aanpak in de Drentse gemeenten tweedelig: inzicht krijgen in de risico’s en mogelijke gevallen van zorgfraude en een reeks van maatregelen voorstellen om dit probleem effectief aan te pakken.
Dankzij onze uitgebreide kennis en ervaring in het veiligheidsdomein konden we niet alleen de problemen blootleggen, maar ook concrete actiepunten opstellen voor preventie en handhaving.
Een integrale aanpak van zorgfraude is de sleutel tot succes. Alleen dan kunnen we criminelen effectief buitenspel zetten.
Een gerichte aanpak voor gemeenten
Scherp in Veiligheid heeft geadviseerd om een structurele aanpak te ontwikkelen, met drie belangrijke stappen:
-
Bewustwording vergroten – Door middel van trainingen en kennissessies hebben we medewerkers bewust gemaakt van de signalen van zorgfraude.
-
Informatiedeling en samenwerking verbeteren – We hebben intensief gewerkt aan een betere uitwisseling van signalen tussen verschillende afdelingen en partners in de zorgketen.
-
Aanpak op maat – Ons advies bevatte specifieke maatregelen die aansluiten op de beschikbare middelen en prioriteiten van de gemeenten.
Ondanks deze inspanningen blijft het noodzakelijk om voortdurend te investeren in samenwerking en kennisdeling. Fraudeurs blijven immers creatieve manieren vinden om het systeem te misbruiken.
Veelgestelde vragen over zorgfraude
Wat is zorgfraude precies?
Zorgfraude omvat elk misbruik van zorggelden, zoals het declareren van niet-geleverde zorg of het verstrekken van onjuiste informatie. Dit komt voor bij zowel cliënten als zorgaanbieders.
Waarom is het aanpakken van zorgfraude zo belangrijk?
Fraude in de zorgsector betekent niet alleen verlies van publieke middelen, maar het brengt ook de kwaliteit van zorg in gevaar en ondermijnt het vertrouwen in het zorgsysteem.
Welke maatregelen kan mijn gemeente nemen om zorgfraude te bestrijden?
Belangrijke stappen zijn onder andere het verhogen van bewustwording, het versterken van informatiedeling tussen partners en het gebruik van toetsingskaders voor zorgaanbieders. Wij kunnen helpen met een plan op maat.
Hoe Scherp in Veiligheid jouw gemeente kan ondersteunen bij het aanpakken van zorgfraude
Bij Scherp in Veiligheid geloven we dat elk vraagstuk rondom veiligheid vraagt om een benadering die past bij de lokale context. Door onze ervaring in Drenthe zijn we goed uitgerust om ook in andere regio’s zorgfraude in kaart te brengen en gerichte oplossingen aan te dragen. Onze werkwijze is niet alleen deskundig en betrouwbaar, maar ook betrokken en vernieuwend.
Door de lokale kennis te combineren met onze brede expertise in openbare orde en veiligheid, helpen we jouw gemeente om zorgfraude op een structurele manier in beeld te krijgen en vervolgens aan te pakken. Dit voorkomt dat zorggelden in verkeerde handen vallen en, nog belangrijker, het zorgt ervoor dat de meest kwetsbaren de zorg ontvangen die ze nodig hebben.
Wil je weten hoe we jouw regio kunnen helpen? Neem contact op met Scherp in Veiligheid voor een vrijblijvend adviesgesprek.