• Ondermijning

Ben jij de sleutelpersoon in de aanpak van ondermijning?

Hilde Wendel, Adviseur Veiligheid
Drugspand
Afbeelding ter illustratie - AI gegenereerd

In de voortdurende strijd tegen ondermijnende criminaliteit wordt vaak de nadruk gelegd op de rol van politie en justitie. Begrijpelijk, gezien hun centrale rol bij het handhaven van de wet en het vervolgen van criminelen. Echter, een cruciale speler die veelal over het hoofd wordt gezien in deze strijd is de gemeente. Gemeentelijke organisaties en hun medewerkers zijn in de breedte niet altijd even goed betrokken bij de aanpak van ondermijning, hoewel juist zij een essentiële rol kunnen spelen in het identificeren en aanpakken ervan.

Bewustwording is cruciaal

Hoewel politie en justitie inderdaad belangrijke spelers zijn in de aanpak van ondermijning, mag de rol van de gemeente niet onderschat worden. Enerzijds omdat gemeenten onbewust en onbedoeld criminele activiteiten kunnen faciliteren door bijvoorbeeld het verstrekken van paspoorten, subsidies en vergunningen aan kwaadwillenden. Anderzijds omdat de gemeente, zowel preventief als repressief, een goed gevulde gereedschapskist heeft om ondermijning aan te pakken.

Bij preventieve mogelijkheden kun je bijvoorbeeld denken aan het weerbaar maken van inwoners, het voorkomen dat jongeren geronseld worden door criminelen en het ontmoedigen van drugsgebruik. Daarnaast heeft de burgemeester zeer effectieve bestuurlijke instrumenten, zoals het sluiten van panden waar (drugs gerelateerde) criminele activiteiten plaatsvinden, het intrekken van vergunningen of de mogelijkheid om drugsdealers een last onder dwangsom op te leggen. 

De aanpak van ondermijning is dus echt iets van de gemeente en binnen de gemeente niet alleen van de afdeling Openbare Orde en Veiligheid. Gemeentelijke medewerkers, van toezichthouders tot beleidsmakers en van wijkbeheerders tot sociaal werkers, hebben allemaal een rol te spelen. Het is daarom van belang dat zij zich bewust zijn van de signalen van ondermijning en weten hoe zij deze kunnen herkennen en rapporteren.

Het begint allemaal met bewustwording. Bewustwording van ondermijning binnen gemeentelijke organisaties is essentieel om effectief te kunnen handelen. Medewerkers moeten worden getraind om signalen van ondermijning te herkennen, of het nu gaat om ongebruikelijke transacties, verdachte personen in bepaalde buurten, of pogingen om een vergunning te krijgen voor een malafide bedrijf. Deze trainingen kunnen helpen om een cultuur van waakzaamheid en integriteit te bevorderen binnen de gemeentelijke organisatie.

Training Met VR

Training Ondermijning en Weerbaarheid

Bij Scherp organiseren we dergelijke trainingen graag voor en met onze relaties en op onze eigen manier. We ontwikkelden onder andere een VR-game om op een innovatieve wijze bewustwording te creëren. Zo’n training hoeft dus niet per se op een ouderwetse manier met een Powerpointpresentatie in een stoffig zaaltje, maar kan ook heel leuk zijn! Zo blijft de training beter hangen bij de medewerkers, zodat de eerste stap richting bewustwording op korte én lange termijn gezet is.

 

 

Meer informatie over onze training 'Ondermijning en Weerbaarheid'

Neem als gemeente het voortouw

Gemeenten moeten hun veelzijdige rol in de aanpak van ondermijning blijven omarmen en actief het voortouw nemen. Gemeenten tonen al veel inzet in deze strijd, maar het is essentieel dat zij blijven doorgaan met deze inspanningen. Dit geldt niet alleen voor de adviseurs op het gebied van openbare orde en veiligheid, maar voor alle medewerkers binnen de gemeente. Door bewustwording te vergroten en alle medewerkers (en inwoners) te betrekken in deze strijd, kunnen gemeenten een belangrijke bijdrage leveren aan de aanpak van ondermijning.

Werk jij bij de gemeente? Dan ben jij de sleutelpersoon in de aanpak van ondermijning!

Wil je meer weten over het creëren van bewustwording en weerbaarheid in de gemeente met behulp van onze VR-game? Neem dan vrijblijvend contact op met Hilde Wendel of Joni de Graaf, stuur een mail naar info@scherpinveiligheid.nl of bel naar085 0161 357.