Pak de regie in maatschappelijke discussies
Ook dit jaar kunnen we verwachten dat de Zwarte Pieten-discussies de gemoederen in Nederland flink bezig houden. In de gemeente Westland is dit onderwerp in ieder geval weer actueel. Vandaag verscheen een artikel in het AD waarin duidelijk werd dat de gemeente Westland zich niet nadrukkelijk uitspreekt over deze kwestie. Dit ondanks de chaos die vorig jaar ontstond tijdens de intocht in De Lier. Onze collega Richard Kamphuis gaf in het artikel zijn visie op hoe gemeenten de discussie over Zwarte Piet het beste kunnen leiden.
De rol van de gemeente in gevoelige kwesties
Net als Westland, zijn er vaker gemeenten die in een lastige positie verkeren als het gaat om maatschappelijk gevoelige thema's zoals de Zwarte Piet-discussie. Veel gemeenten, waaronder Westland, kiezen ervoor om zich afzijdig te houden. Richard is echter van mening dat dit niet altijd de beste aanpak is, zeker niet na incidenten zoals de onrust in De Lier vorig jaar.
Onze ervaring leert dat het verstandig is om de regie te pakken voordat de spanningen oplopen. "Wacht niet tot het vijf voor twaalf is, maar ga vroegtijdig met elkaar in gesprek," zegt Richard in het AD. Net zoals bij evenementen of jaarwisselingen die uit de hand dreigen te lopen, is het belangrijk om proactief te zijn. Zo ben je de problemen vaak voor en creëer je draagvlak onder de betrokken partijen. Of dat nu de lokale comités zijn die de intochten organiseren of de burgers die meningen hebben over het thema.
Eerdere incidenten zijn lessen voor de toekomst
De gebeurtenissen van vorig jaar in De Lier laten zien wat er kan gebeuren als de discussie te lang onbeantwoord blijft. Negen aanhoudingen en hevige botsingen tussen voor- en tegenstanders van Zwarte Piet waren het gevolg. Dit jaar laat de gemeente het opnieuw aan de comités over om te beslissen of er Zwarte Pieten of roetveegpieten bij de intocht zullen zijn.
Daarin had de gemeente een stap naar voren kunnen zetten om te voorkomen dat dergelijke onrust opnieuw ontstaat. Nu wordt de discussie gevoerd terwijl de pepernoten al in de winkel liggen. Dat betekent dat het op dit moment ook een zeer mediageniek moment is, waardoor de discussie nu onder een vergrootglas ligt.
Westland zou een voorbeeld kunnen nemen aan andere gemeenten, zoals Gouda, waar duidelijke keuzes zijn gemaakt en de rust grotendeels is teruggekeerd. Ook in Westland is de situatie volgens Richard niet onoplosbaar, zolang er tijdig en open wordt gecommuniceerd en naar compromissen wordt gezocht.
"Ga in januari of februari, in ieder geval vroegtijdig, met elkaar in gesprek. De problematiek zit dan nog vers in het geheugen en bagatelliseren van wat er mis ging, vindt veel minder plaats. Het is gewoon veel eenvoudiger om tot compromissen te komen over wat je met elkaar te doen hebt.
De discussie wordt veel interessanter naarmate de intocht dichterbij komt. De mediageniekheid van berichtgeving speelt absoluut mee in hoeveel aandacht het krijgt. En des te meer aandacht iets krijgt, des te meer mensen er iets van vinden. Eigenlijk wordt het zo alsmaar groter."
Veiligheidsadviseurs: neem de regie en voorkom escalatie
Wat leren we van deze casus in Westland? Veiligheidsadviseurs, die dagelijks werken met soortgelijke gevoelige thema's, weten hoe belangrijk het is om een duidelijke regie te voeren en tijdig de dialoog aan te gaan. Dit voorkomt escalaties en zorgt ervoor dat iedereen zich gehoord voelt.
Bij Scherp in Veiligheid ondersteunen we gemeenten om deze rol te vervullen. Zo hebben we in het verleden een aantal gemeenten geholpen met het voorkomen van ongeregeldheden rondom intochten en jaarwisselingen.
Ben je benieuwd hoe we dat hebben gedaan? Of wil je samen met Scherp de regie weer terugpakken? Neem dan gerust contact met ons op.
Meer weten?
Wil je meer weten over de discussie in Westland? Lees dan het volledige artikel van het AD.