Programma Scherp Safety Seminar
Voor het Scherp Safety Seminar 2024: Blinde Vlekken hebben we een afwisselend programma met een aantal plenaire sprekers en een aantal deelsessies. Het programma op donderdag 20 juni ziet er als volgt uit:
- 9:30 uur: Ontvangst
- 9:45 uur: Opening met lezing van Lieke Asma
- 11:00 uur: Deelsessies 1
- 12:00 uur: Lunchpauze
- 13:00 uur: Lezing Mick van Wely in de plenaire zaal
- 14:00 uur: Lezing Aukje de Vries in de plenaire zaal
- 15:15 uur: Deelsessies 2
- 16:15 uur: Afsluiting met Lieke Asma en Richard Kamphuis
Dit zijn de sprekers op ons seminar
Tijdens het seminar hebben we drie plenaire sprekers, zeven deelsessies en een zeer (inter)actieve sessie. We zijn ontzettend trots op de komst van Lieke Asma, Mick van Wely en Aukje de Vries als plenaire sprekers op ons seminar. In onderstaande overzicht hebben we alle sprekers voor je op een rij gezet. Iedere deelnemer kan voorafgaand aan het evenement zijn of haar voorkeur aangeven voor de deelsessies.
Plenaire opening met Lieke Asma
Lieke Asma is filosoof en psycholoog. Ze werkt aan de Munich School of Philosophy, waar ze onderzoek doet naar impliciete vooroordelen.
In maart 2024 is haar boek ‘Blinde vlekken: Hoe impliciete vooroordelen je (mis)leiden’ verschenen bij Boom uitgevers Amsterdam. Ze is ervan overtuigd dat we allemaal blinde vlekken hebben; sterker nog, dat is onvermijdelijk.
Tijdens haar presentatie, de opening van ons seminar, gaan we onderzoeken waarom het zo moeilijk is je eigen blinde vlekken te herkennen, en wat we kunnen doen om ze scherper in beeld te krijgen.
Deelsessie 1
Daarna is het tijd voor de eerste deelsessies:
- Monique Siemonsma over het omgaan met soevereinen
- Mr. Adriaan Wierenga over de rol van noodrecht bij demonstraties
- Burgemeester Jean Paul Gebben over evenementenveiligheid
- HADO, hoe een serious game zorgt voor effectief leiderschap
Monique Siemonsma is Adviseur Openbare Orde en Veiligheid met specialisme; radicalisering, extremisme en polarisatie. Siemonsma heeft als projectleider en coördinator bij LSE (Landelijk Steunpunt Extremisme) en als procesregisseur van het Veiligheidshuis ervaring opgedaan met diverse casuïstiek op het thema. Ze verzorgt landelijk en lokaal trainingen en workshops. Tijdens het seminar geeft zij een presentatie over anti-institutioneel extremisme; de ondermijning van de democratische rechtsorde. Ze zal daarbij de recente publicaties van de AIVD en NCTV illustreren aan de hand van voorbeelden uit de praktijk.
Mr. Adriaan Wierenga is noodrechtspecialist aan de rechtenfaculteiten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden, waar hij onderzoek doet naar openbare-ordehandhaving en rampenbestrijding. Wierenga spreekt over een zeer actueel onderwerp: Demonstraties waarbij ernstige ongeregeldheden ontstaan. Welke eisen stelt het recht hierbij aan overheidsoptreden? Wat is daarin de rol van het noodrecht? Aan de orde komen onder meer Koranschendingen, boerenprotesten, coronarellen en de universitaire protesten tegen het geweld in het Midden-Oosten.
Burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten is een voortrekker op het gebied van evenementenveiligheid, maar erkent ook de blinde vlekken in dit vakgebied. Zijn toewijding aan veiligheid, vernieuwing en gemeenschapsbetrokkenheid heeft gemeente Dronten op de kaart gezet als een modelgemeente voor evenementen met onder andere Lowlands en Defqon in portefeuille. Onder zijn leiding worden innovatieve benaderingen van veiligheid ontwikkeld en grote nadruk gelegd op de samenwerking tussen overheid, organisatoren en de gemeenschap. Tijdens het seminar zal de burgemeester ingaan op deze blinde vlekken en nieuwe wegen verkennen naar veilige evenementen.
We zijn als Scherp in Veiligheid altijd op zoek naar effectieve lesmethoden. Daarom maken we regelmatig gebruik van zogeheten Serious Games. Een daarvan is HADO, een van oorsprong Japanse e-sport die ontzettend goed kan worden gebruikt voor trainingen op het gebied van (persoonlijk) leiderschap. Het bedrijf Serious Fun Interventions verzorgt tijdens de deelsessies demonstraties om kennis te maken met Hado.
Skip de dip, met Mick van Wely
Mick van Wely is misdaadjournalist voor De Telegraaf, bekend van diverse tv-programma’s en optredens als misdaaddeskundige.
Hij geeft met 20 jaar misdaadervaring lezingen over uiteenlopende onderwerpen zoals corruptie, georganiseerde misdaad, moord- en doodslagzaken, cybercrime, de straf levenslang, jeugdcriminaliteit en kunstroven.
Mick legt uit hoe het komt dat blinde vlekken binnen de overheid ervoor zorgen dat straatschoffies kiezen voor een criminele carrière in plaats van het rechte pad.
De sessie van Mick van Wely vindt direct na de lunch plaats, zodat iedereen de lunchdip overslaat. Het belooft een interactieve sessie te worden, dus neem je vragen aan Mick mee!
Deelsessie 2
Daarna maken we ons op voor de tweede deelsessie. Je kunt kiezen uit:
- Derek Kuipers over wicked problems: "Nee, ik weet het ook niet!"
- Remko Leeneman en Sander Hoed, over de effectieve aanpak van online criminaliteit
- Sil Doeksen en Pieter Spoelstra over de rol van doorleefsessies voorafgaand aan evenementen
- De live-podcast van Suzette Hendriks en Walter Janssen over blinde vlekken in de Bevolkingszorg
- HADO, hoe een serious game zorgt voor effectief leiderschap
Derek Kuipers kent het belangrijkste ingrediënt voor het oplossen van complexe problemen. Er zijn tal van manieren om aan te geven dat je niet weet hoe je iets op moet lossen, zonder dat we het hardop te durven zeggen. Derek zal tijdens het seminar ingaan op het belang dat juist wél te doen. Het niet-weten zet ons namelijk in een juiste stand: die van het samen willen leren.
Remko Leeneman en Sander Hoed komen vanuit de politie Oost-Nederland uitleggen wat zij doen tegen online criminaliteit. Zelf spreken ze over het 'ei van Columbus'. Een eenvoudige oplossing voor een moeilijke opgave. Dat de digitalisering een moeilijke opgave is, dat is bij ons allemaal wel bekend. Wat de politie dan als oplossing heeft? Ze gaan ter plaatse bij digitale criminaliteit! Ze vertellen je er tijdens deze deelsessie alles over.
Sil Doeksen is adviseur evenementen bij de gemeente Groningen, gespecialiseerd in het creëren van succesvolle, duurzame en toegankelijke evenementen. Tijdens Koningsdag in Groningen was Sil projectleider en heeft hij het middel van doorleefsessies met veel succes ingezet. Tijdens het seminar geeft Sil samen met Pieter Spoelstra een workshop over het nut van doorleefsessies. Je bent welkom om deel te nemen en te ontdekken hoe dit middel kan bijdragen aan veiligere en effectievere evenementen.
Het duo Suzette Hendriks en Walter Janssen heeft in het verleden regelmatig podcasts opgenomen. Tijdens het seminar doen ze dat live, voor een klein publiek. Zij gaan in gesprek over blinde vlekken in de bevolkingszorg. Waar er bij de andere deelsessies uitgebreid ruimte is voor interactie, is dit een heerlijke luistersessie.
We zijn als Scherp in Veiligheid altijd op zoek naar effectieve lesmethoden. Daarom maken we regelmatig gebruik van zogeheten Serious Games. Een daarvan is HADO, een van oorsprong Japanse e-sport die ontzettend goed kan worden gebruikt voor trainingen op het gebied van (persoonlijk) leiderschap. Het bedrijf Serious Fun Interventions verzorgt tijdens de deelsessies demonstraties om kennis te maken met Hado.
Afsluiting met Staatssecretaris Aukje de Vries
Staatssecretaris Aukje de Vries is al sinds 2002 actief in de politiek. Ze begon als gemeenteraadslid voor de VVD in Leeuwarden en was vanaf 2012 lid van de Tweede Kamer.
Sinds januari 2022 is ze staatssecretaris van Financiën (Toeslagen en Douane). Vanuit die rol is ze verantwoordelijk voor de afhandeling van de toeslagenaffaire, maar ook verantwoordelijk voor de Douane en dus voor bijvoorbeeld de aanpak van ondermijning in de Nederlandse zeehavens.
Aukje de Vries vertelt over de aanpak van ondermijnende criminaliteit en hoe zij zich inzet om drugssmokkel tegen te gaan. Een geweldige afsluiter voor ons seminar.