Podcast: Vertrouwen is de basis voor ieder evenement
In deze aflevering van onze Scherp! podcast gaan Hendrik Snip, eigenaar van Scherp in Veiligheid enAdriaan Dillema, adviseur Veiligheid, in gesprek over de rol van de gemeente bij de organisatie van evenementen.
Ze pleiten ervoor dat vergunningverleners naast organisatoren gaan staan. Want als evenementen de zuurstof van de samenleving zijn, moeten gemeenten vertrouwen tonen in de organisatoren.
De kracht van evenementenorganisatoren
Evenementenorganisaties bestaan vaak uit vrijwilligers die naast hun dagelijkse werk met passie evenementen organiseren. Deze vrijwilligers vormen de ruggengraat van veel evenementen, van lokale festivals tot grote sporttoernooien. Toch ervaren ze een toenemende regeldruk wat hun enthousiasme en zelfverzekerdheid ondermijnt. Dit kwam ook terug in het onderzoek dat we vorig jaar hebben uitgevoerd voor de Toerisme Alliantie Friesland. Zonde, want zonder deze enthousiaste mensen zouden veel evenementen niet kunnen plaatsvinden.
Elk jaar worden er talloze projecten opgezet om participatie te bevorderen, maar de werkelijke kracht achter evenementen zijn vaak dorpsverenigingen, sportclubs, horecaondernemers en cultuurorganisaties. In plaats van steeds nieuwe initiatieven te bedenken, zouden we meer moeten waarderen wat we al hebben: een groot netwerk van betrokken organisatoren die hun vak verstaan en keer op keer succesvolle evenementen opzetten.
Van festivals tot lokale dorpsfeesten, evenementen zijn de zuurstof van onze samenleving. Ze brengen mensen samen, stimuleren de economie en zorgen voor onvergetelijke ervaringen. Daar moeten we als gemeenten zuinig op zijn.
Andere rol voor de vergunningverlener
Onlangs hebben we als Scherp de gemeente Vlieland geholpen rondom het festival In To The Great Wide Open. We hebben het vergunningentraject op ons genomen en tijdens het evenement de coördinatie van het veiligheidsteam verzorgd. Dit resulteerde in een uniek evenement, gehouden op een van de meest bijzondere locaties van Nederland.
Dit soort trajecten vraagt om een zorgvuldige en professionele aanpak, waarbij het uitgangspunt altijd is dat we ons best doen om te bekijken hoe we het mogelijk maken. Gedurende het hele proces was er een uitstekende samenwerking tussen de gemeente, de organisatie van het evenement en de veiligheidsregio.
Het resultaat? Een fantastisch evenement dat onlangs bekroond werd met de prijs voor het Beste Festivalterrein door Festileaks.
"Door naast elkaar te gaan staan als overheid en organisatie kunnen de mooiste evenementen plaatsvinden," aldus Adriaan en Hendrik, die de samenwerking als een cruciale factor in het succes van het festival zien.
Dat samenspel komt alleen tot stand als we de vergunningverlener op een andere manier gaan inzetten. Iemand die naast de organisator staat, aanschuift bij voorbereidende vergaderingen en het vertrouwen krijgt van het management en de bestuurders.
Wil je hier meer over weten? Bekijk of beluister dan deze aflevering van Scherp!