Van soevereinen tot ondermijning met Emma en Daan

Het afgelopen half jaar hebben Daan en Emma stage bij ons gelopen. Ze
voerden afstudeeronderzoeken uit voor de opleiding Integrale
Veiligheidskunde. Twee onderzoeken voor dezelfde studie, maar de
uiteenlopende onderwerpen geven al mooi aan hoe breed het veiligheidsvak is.
In deze blog vertellen ze hoe ze hun stage bij Scherp hebben beleefd.
Hoe om te gaan met soevereinen? - Emma Rasker
In mijn onderzoek draaide het om hoe gemeenten in Noord-Nederland omgaan met soevereinen en hoe vroegsignalering verbeterd kan worden. De focus lag op het versterken van de positie van eerstelijns professionals binnen de gemeente. Zij komen namelijk als eerste in contact met deze groep. In het bijzonder medewerkers van de afdeling burgerzaken. Ik vond het interessant om te zien welke ethische dilemma’s er bij het onderzoek kwamen kijken. Om twee voorbeelden te geven:
In hoeverre laat de democratische rechtsorde ruimte voor verschillende leefwijzen?
Wanneer moet vrijheid beperkt worden om vrijheid te bewaren?
Aan het eind van mijn stageperiode heb ik een advies/implementatie rapport geschreven en een ‘product’ ontworpen. Dat product is een factsheet geworden die kennis vergroot over het fenomeen soevereinen en helpt de meldroute voor signalen binnen de gemeente te verduidelijken. Er staan ook een aantal praktische tips in, zoals over de omgang met deze groep.
De relatie tussen exploitatievergunningen en ondermijning - Daan Buis
Tijdens mijn stage heb ik mij gericht op de verplichtstelling van het
exploitatievergunningsstelstel in Noord-Nederland en de relatie daarvan met ondermijnende criminaliteit. Het concept van een exploitatievergunning was voor mij volledig nieuw. Maar juist dat maakte het interessant om mij hier tijdens mijn afstudeeronderzoek in te verdiepen. Na veel uitpluiswerk en bijsturing heb ik de volgende hoofdvraag gehanteerd:
Welke trends en ontwikkelingen spelen een prominente rol in Noord-Nederlandse
provincies waardoor de exploitatievergunningplicht vaker heringevoerd wordt en
welke relatie heeft dit met ondermijning?
Om deze vraag te beantwoorden, heb ik me grotendeels gericht op praktijkonderzoek. Zo heb ik een enquête uitgezet bij twaalf Noord-Nederlandse gemeenten (vier per provincie). Op die manier heb ik hun kennis, aanpak en behoeften met betrekking tot deze vergunning in kaart gebracht. Daarnaast heb ik gesprekken gevoerd met vier belanghebbenden: het RIEC, Friese Norm, Drentse Aanpak Ondermijning en Koninklijke Horeca Nederland. Dit onderzoek heeft geleid tot een advies- en implementatieplan voor gemeenten. Dit biedt concrete handvaten voor een succesvolle en efficiënte invoering van het exploitatievergunningstelsel. Én het helpt gemeenten om ondermijning in de regio beter aan te pakken. Om dit visueel te maken heb ik een infographic opgesteld die in een oogopslag de belangrijkste bevindingen van het onderzoek weergeeft.
Een stage bij Scherp is geen koffie halen, maar samen koffie
drinken.
Dit hebben we geleerd
Emma: “Mijn belangrijkste inzicht? Hoe belangrijk investeren in teambuilding is! Niet alleen voor de sfeer, maar ook voor een efficiënte samenwerking. Je vindt elkaar sneller en zal eerder vragen stellen of samen sparren. Daarnaast heb ik geleerd om sneller knopen door te hakken en meer te vertrouwen op mijn eigen kennis en creativiteit. De flexibiliteit, gezelligheid en professionaliteit bij Scherp zorgden ervoor dat ik me hier helemaal op mijn plek voelde en mijn netwerk kon uitbreiden.”
Daan: “Onderzoek doen was natuurlijk de kern van mijn stage, en hoewel ik daar al best ervaren in was, heb ik veel nuttige tips gekregen van collega’s. Mijn grootste uitdaging? Mensen benaderen als ik nog niet het gevoel had dat ik alles op een rijtje had. Daardoor liep ik even vast. Door even een stap terug te nemen en opnieuw overzicht te creëren, kon ik weer volle bak aan de slag. Mijn les: Durf stappen te zetten, ook als ze niet direct vooruit lijken te gaan.”
Daarom loop je stage bij Scherp
Wij, Emma en Daan, raden je zeker aan om je afstudeerstage/stage bij Scherp te doen. Je krijgt hier de kans om te ontdekken hoe jij je als professional wilt ontwikkelen. Je krijgt de ruimte om zelf te onderzoeken waar je interesses liggen. Als stagiair ben je in principe heel zelfstandig aan het werk met je onderzoek. Daardoor kan het lastig zijn om aansluiting te vinden met collega’s. Bij Scherp was dit totaal geen probleem. Iedereen is het hier gewend om met wisselende opdrachten bezig te zijn en elkaar daarin te ondersteunen. Dat geldt niet
alleen voor de collega’s onderling, maar ook voor ons.
Zo voel je je echt onderdeel worden van het team. Collega’s staan altijd voor je klaar en helpen je waar nodig. Dit maakt het makkelijk om contacten te leggen en je snel thuis te
voelen. Zelfs als je nog niet precies weet wat je wilt, hoef je je geen zorgen te maken. Kom met een idee en een flinke dosis nieuwsgierigheid en er is genoeg ruimte om verschillende richtingen te verkennen. Je leert van je collega’s en ontdekt zo wat bij jou past.
Kortom, bij Scherp krijg je de vrijheid om jezelf te ontwikkelen in een fijne werkomgeving.
Ben je klaar om te ontdekken wat jij kunt bijdragen aan een veiliger Nederland? Neem dan contact met ons op en misschien kun jij ook stage lopen bij Scherp. We kijken ernaar uit je te ontmoeten!
De resultaten van Emma en Daan
Wil je meer weten over de onderzoeksresultaten van Daan en Emma? Vul dan dit formulier in. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.