• Crisismanagement
  • Onderwijs
  • Leren & ontwikkelen

Van chaos naar controle: Het belang van crisismanagement in het onderwijs

Renee Stoelwinder, Adviseur Veiligheid
Crisismanagement Plan

Scholen in Nederland krijgen steeds vaker te maken met ingrijpende incidenten en ernstige calamiteiten. Van geweldsdelicten en bedreigingen tot cyberaanvallen, zoals recentelijk in Eindhoven. Maar ook natuurrampen, langdurige stroomuitval of epidemieën kunnen ernstige gevolgen hebben voor de veiligheid op school en de continuïteit van het onderwijs. Hoe goed is jouw school voorbereid op zulke onverwachte gebeurtenissen?

Veel scholen in het primair, voortgezet en hoger onderwijs hebben een schoolveiligheidsplan en een bedrijfshulpverleningsorganisatie (BHV). Deze plannen richten zich meestal op bekende noodsituaties, zoals brand, bommeldingen en ziekteverzuim. Maar hoe goed zijn we voorbereid op de complexere en meer moderne dreigingen die scholen steeds vaker raken?

In deze blog legt onze collega Renee uit waarom het voor scholen belangrijk is om niet alleen een crisismanagementplan te hebben, maar ook daadwerkelijk voorbereid te zijn met een goed getraind crisismanagementteam.

Het belang van crisismanagement

Tijdens een crisis worden de zwakke plekken van een school zichtbaar, terwijl de sterke kanten tot hun recht moeten komen. De weerbaarheid van een school hangt af van het pedagogisch klimaat; de vaardigheden van docenten, medewerkers en schoolleiders; en de samenwerking met externe deskundigen. Een crisismanagementplan en een goed functionerend crisismanagementteam zijn hierbij van groot belang. Dit draagt bij aan het verminderen van paniek en zorgt voor een professionele aanpak tijdens crisissituaties.

Crisismanagement gaat niet alleen om het bestrijden van incidenten, maar ook om de mate van voorbereiding. Dit omvat het opzetten van crisisteams, het trainen van functionarissen en het identificeren van risico’s. Het crisismanagementplan beschrijft onder andere wanneer en hoe een crisismanagementteam wordt ingezet. Dit team bestaat uit functionarissen met vooraf vastgelegde rollen, zoals voorzitter, informatiemanager, communicatieadviseur en verslaglegger. Achter het crisismanagementteam staan grotere uitvoeringsteams die zelfstandig werken aan hun taak en die terugkoppelen via de voorzitters. Deze uitvoeringsteams richten zich op specifieke onderdelen van de organisatie zoals onderwijs, bedrijfsvoering en mens & organisatie.

Bevolkingszorg Examen NIPV

Renee Stoelwinder

Adviseur Veiligheid

06-86880877

Een crisismanagementplan is pas effectief als iedereen weet dat het bestaat, waar het te vinden is en hoe het toe te passen is. Na een calamiteit is evaluatie en bijstelling noodzakelijk, omdat de werkelijkheid vaak complexer blijkt dan vooraf bedacht

Een succesvol crisismanagementteam

Een crisismanagementteam vereist voorbereiding. Vertrouwen bieden in het vermogen om een crisis aan te kunnen, is belangrijk. Het opleiden van de medewerkers binnen de crisisorganisatie speelt hierin een grote rol. Door middel van trainingen en oefeningen wordt er gezorgd dat het team effectief reageert tijdens een incident of crisis. Wat er moet gebeuren is beschreven, vastgelegd en geoefend. Dit geeft rust, tijd en vertrouwen voor alle betrokkenen – precies op de momenten dat deze het hardst nodig zijn.

Het werken met realistische scenario’s, gestructureerde vergadermethoden zoals de BOB-methodiek (Beeldvorming, Oordeelsvorming, Besluitvorming) en simulaties helpt het team om snel en doeltreffend te reageren. Door deze methoden regelmatig te oefenen, wordt niet alleen de individuele deskundigheid vergroot, maar ook de samenwerking en communicatie binnen het team versterkt.

Wanneer een school niet beschikt over een goed voorbereide en getrainde crisisorganisatie, bestaat het gevaar dat zij in een noodsituatie niet adequaat kan handelen, met alle risico’s van dien voor de veiligheid en continuïteit van het onderwijs.

Dit kan Scherp voor jouw school betekenen

Bij een crisis is het belangrijk dat de functionarissen in het crisismanagementteam vertrouwen hebben in hun handelen. Wij helpen jouw school om goed voorbereid te zijn, zodat je snel en doeltreffend kunt reageren. Hieronder lees je hoe wij jouw school helpen om effectief op te treden in crisissituaties. 

  • Ontwikkelen van een crisismanagementplan op maat: We creëren een op maat gemaakt crisismanagementplan dat specifiek is afgestemd op de unieke behoeften en risicoprofiel van de school. Dit plan biedt duidelijke richtlijnen voor het crisismanagementteam, en zorgt ervoor dat alle betrokkenen weten wat hun rol is tijdens een crisis.
  • Opleiden en trainen van crisisfunctionarissen: Scherp biedt uitgebreide trainingen aan voor verschillende crisisfunctionaris rollen, waarbij zij leren hoe ze effectief moeten reageren op noodsituaties. Dit omvat zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden die essentieel zijn voor het managen van crises. Het doel is om ervoor te zorgen dat de crisisfunctionarissen zelfverzekerd en competent optreden wanneer dat nodig is.
  • Opzetten van realistische oefeningen en het waarnemen van de uitvoering: Wij organiseren oefeningen die zo realistisch mogelijk zijn, zodat de crisisfunctionarissen hun rol kunnen oefenen en hun kennis kunnen toepassen in een praktijkgericht scenario. Tijdens deze oefeningen observeren wij de uitvoering, geven feedback en stellen waar nodig verbeterpunten voor, zodat de organisatie steeds beter voorbereid is op een daadwerkelijke crisis.

Zorg ervoor dat jouw school goed voorbereid is: investeer in een crisismanagementplan, de training van het crisismanagementteam en regelmatige oefeningen om de veiligheid van leerlingen, medewerkers en de schoolgemeente te beschermen. Benieuwd hoe jouw school een sterk crisismanagementteam kan opzetten? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek.