• Openbare orde & veiligheid
  • Polarisatie

Pro-Palestina geweld op universiteiten

Protesten

De afgelopen tijd zijn universiteitscampussen niet meer alleen een plek om te leren en te studeren, maar worden ze steeds vaker ingezet als protestlocatie voor pro-Palestijnse betogers. Van Groningen tot Amsterdam en New York laten studenten zich horen tegen Israël en zetten zij zich in voor het beschermen van de Palestijnse burgers. Dit gaat niet zonder slag of stoot en leidt tot veel arrestaties en onrust. Wat is het effect van deze protesten op publieke instanties? Wat kan er worden gedaan door universiteiten om deze dreigingen te verminderen?

Studente Eva Boef, stagiaire bij Scherp in Veiligheid, schreef hier het volgende over.

Protesten in Nederland

Afgelopen week zijn er in Amsterdam 125 mensen aangehouden op de campus van de Universiteit van Amsterdam. De eis? Dat de universiteit alle banden zou verbreken met Israël. De demonstranten werden gedurende de dag meerdere keren gevraagd om te vertrekken, maar zij bleven. Het protestkamp bleef intact en er waren plannen voor de demonstranten om daar te blijven overnachten. Er waren barricades gebouwd en richting de avond zijn er verschillende demonstranten overgegaan tot het gebruik van geweld. Het protest heeft lang aangehouden en resulteerde later zelfs nog in de inzet van de Mobiele Eenheid. De politie kon ingrijpen omdat het een vorm van erfvredebreuk was. Ook door het gebruik van geweld tussen de demonstranten onderling werd de situatie te gevaarlijk. 
Zelf ben ik student aan de Rijksuniversiteit Groningen en ook hier zijn pro-Palestina-activisten aanwezig. In een korte tijd zijn de universiteitsgebouwen meermaals beklad en zijn de grote ramen van de universiteitsbibliotheek ingeslagen. In de nacht voor de Open Dag van de universiteit waren er op de gevels en trapopgang Pro-Palestina leuzen aangebracht die duiden op dat de universiteit medeplichtig is aan de situatie in Gaza. Ook hier hadden de activisten het doel dat de universiteit de banden met Israël verbreekt en haar steun voor de Palestijnen uitspreekt. 

Toename in protesten

Inmiddels zijn de protesten binnen Nederland een stuk bekender geworden. Er zijn tentenkampen opgezet op verschillende universiteitscampussen en sommige universiteiten hebben zelfs voor meerdere dagen de deuren gesloten door (potentieel) gevaarlijke situaties. 
In de korte periode van slechts een week zijn er veel ontwikkelingen rondom de pro-Palestijnse protesten. Meer universiteitscampussen zijn gebruikt als locatie van de protesten en er is veel geweld bij komen kijken. Zo is er een tentenkamp opgezet op de campus van de Rijksuniversiteit Groningen, zijn er meerdere gewelddadige protesten geweest in Amsterdam, zijn er gebouwen van de Universiteit Utrecht ontruimd en heeft de Erasmus Universiteit van Rotterdam preventief haar deuren gesloten. Met de recente ontwikkelingen in gedachten lijkt het niet alsof de protesten binnenkort zullen stoppen. De universiteiten zijn nog niet in gesprek geweest met de protesteerders, en dit lijkt ook nog wel even op zich te laten wachten. Tot die tijd lijken de protesten aan te houden.  

De situatie in de Verenigde Staten

Ook op universiteiten in de Verenigde Staten is het de afgelopen tijd onrustig. Bij Columbia University zijn afgelopen week ruim 300 arrestaties geweest bij de ontruiming van pro-Palestijnse protesten. De studenten zijn door een raam naar binnen gekomen, waarna zij de deuren barricadeerden. Ook buiten bleven studenten staan om de bezetting in stand te houden. In dezelfde week was er ook een protest op de Universiteit van California in Los Angeles (UCLA). Pro-Palestijnse studenten hadden meerdere barricades gebouwd voor het universiteitsgebouw die pro-Israelische tegendemonstranten probeerden omver te trekken, wat leidde tot meerdere gevechten, en het gooien met vuurwerk. 

Hier blijft het echter niet bij. Er staan verschillende dranghekken buiten de deuren van universiteiten om Joodse studenten buiten de deur te houden. Zij zijn niet meer welkom op campus, omdat zij mogelijk aan de ‘kant van Israël staan’. Er worden veel meer meldingen gedaan van anti-semitisme en studenten voelen zich zowel fysiek als verbaal onveilig. Ook hier lijkt de eis te zijn dat de universiteiten banden met Israël moeten verbreken. 

Instanties zoals universiteiten moeten zich extra weerbaar maken en meer moeten inzetten op de veiligheid en de bescherming van hun studenten. Wacht niet tot het te laat is, maar maak het onderwerp bespreekbaar en wacht niet zomaar af. 

De invloed van protesten op publieke instanties

De dreiging van protesten en geweld op straat hebben invloed op publieke instanties en op de samenleving. Ook zoals hierboven beschreven, voelen mensen zich minder veilig en zijn er meer meldingen van incidenten. Instanties zoals universiteiten moeten zich extra weerbaar maken en meer moeten inzetten op de veiligheid en de bescherming van hun studenten. Het gebeurt al op veel plekken, en de impact is steeds enorm. De hoeveelheid incidenten groeit en hiermee de impact ook.
Een goed voorbeeld van hoe publieke instanties samenwerken om dreigingen te verminderen is de sterke inzet van preventieve maatregelen voor het beveiligen van het Eurovisie Songfestival 2024. Dit jaar wordt het festival gehouden in de Zweedse stad Malmö. Zo zijn er vanuit heel Zweden politieagenten ingevlogen ter ondersteuning, er zijn dronesystemen geïnstalleerd, alle agenten zijn zwaar bewapend, er rijden patrouillewagens en er liggen sluipschutters op het dak. Zweden heeft te maken met een verhoogde dreiging op het gebied van terrorisme, en daarbij komt vooral ook kijken dat Israël dit jaar nog meedoet met het evenement. In veel landen is hier erg veel ophef over geweest, en zijn er dan ook in Malmö hiervoor protesten gepland, vergelijkbaar met de incidenten hierboven. De organisatie van het festival en de overheid doen er alles aan om de protesten buiten het evenement te houden, maar dit laat wel degelijk de impact van de protesten op publieke instanties en evenementen zien. Tevens laat het zien hoe belangrijk kenbare weerbaarheid hiertegen is. 
Op verschillende manieren en op verschillende locaties kunnen protesten plaatsvinden. De maatregelen en protesten die eerder zijn genoemd zijn hier een voorbeeld van. Zoals hierboven omschreven hebben deze protesten veel impact. Wacht niet tot het te laat is, maar maak het onderwerp bespreekbaar en wacht niet zomaar af. 

Wij helpen je graag verder

Maak je je zorgen, of wil je graag sparren over de mogelijkheden voor extra veiligheid op school, in je gemeente of bij een gepland evenement? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze collega's hebben ruime ervaring op het gebied van veiligheid en kunnen helpen met het schetsen van een beeld wat er nodig is voor extra weerbaarheid en veiligheid.