Pro-Palestina geweld op universiteiten
De afgelopen tijd zijn universiteitscampussen niet meer alleen een plek om te leren en te studeren, maar worden ze steeds vaker ingezet als protestlocatie voor pro-Palestijnse betogers. Van Groningen tot Amsterdam en New York laten studenten zich horen tegen Israël en zetten zij zich in voor het beschermen van de Palestijnse burgers. Dit gaat niet zonder slag of stoot en leidt tot veel arrestaties en onrust. Wat is het effect van deze protesten op publieke instanties? Wat kan er worden gedaan door universiteiten om deze dreigingen te verminderen?
Studente Eva Boef, stagiaire bij Scherp in Veiligheid, schreef hier het volgende over.
Protesten in Nederland
Toename in protesten
De situatie in de Verenigde Staten
Ook op universiteiten in de Verenigde Staten is het de afgelopen tijd onrustig. Bij Columbia University zijn afgelopen week ruim 300 arrestaties geweest bij de ontruiming van pro-Palestijnse protesten. De studenten zijn door een raam naar binnen gekomen, waarna zij de deuren barricadeerden. Ook buiten bleven studenten staan om de bezetting in stand te houden. In dezelfde week was er ook een protest op de Universiteit van California in Los Angeles (UCLA). Pro-Palestijnse studenten hadden meerdere barricades gebouwd voor het universiteitsgebouw die pro-Israelische tegendemonstranten probeerden omver te trekken, wat leidde tot meerdere gevechten, en het gooien met vuurwerk.
Hier blijft het echter niet bij. Er staan verschillende dranghekken buiten de deuren van universiteiten om Joodse studenten buiten de deur te houden. Zij zijn niet meer welkom op campus, omdat zij mogelijk aan de ‘kant van Israël staan’. Er worden veel meer meldingen gedaan van anti-semitisme en studenten voelen zich zowel fysiek als verbaal onveilig. Ook hier lijkt de eis te zijn dat de universiteiten banden met Israël moeten verbreken.
Instanties zoals universiteiten moeten zich extra weerbaar maken en meer moeten inzetten op de veiligheid en de bescherming van hun studenten. Wacht niet tot het te laat is, maar maak het onderwerp bespreekbaar en wacht niet zomaar af.
De invloed van protesten op publieke instanties
Wij helpen je graag verder